Dostupni linkovi

Tillerson i Lavrov razgovarali o Ukrajini, S. Koreji i Siriji


Rex Tillerson i Sergej Lavrov
Rex Tillerson i Sergej Lavrov

Šefovi diplomatija SAD i Rusije, Rex Tillerson (Reks Tilerson) i Sergej Lavrov, razgovarali su u srijedu telefonom o aktuelnim krizama u Ukrajini, Siriji i Sjevernoj Koreji, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heather Nauert (Heder Noert).

"O Ukrajini, sekretar je pomenuo predstojeći sastanak između specijalnog izazaslanika SAD Volkera i ruskog predstavnika Surkova, i naglasio potrebu da Rusija ubrza primjenu svojih obaveza prema sporazumima iz Minska, i zaustavi nedavnu eskalaciju borbi na istoku Ukrajine" navela je Nauert.

"Kada je riječ o Siriji dvojica zvaničnika su razmatrali ulogu Rusije u tome da osigura da Asadov režim igra konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu koji se pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN) vodi u Ženevi", navela je glasnogovornica Tillersona.

Američki državni sekretar je takođe "pritisnuo sve strane" da primijene UN akciju prema Sjevernoj Koreji.

Šef ruske diplomatije Segej Lavrov je, kako prenosi TASS, rekao da samo Sirijci imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Lavrov je upozorio Tillersona da se ne podižu tenzije na Korejskom poluostrvu agresivnom retorikom i pomorskom blokadom.

XS
SM
MD
LG