Dostupni linkovi

Kosovo preuzelo predsedavanje CEFTA-om


CEFTA, fotoarhiv
CEFTA, fotoarhiv

Vlada Kosova je potvrdila da je Kosovo od srede zvanično preuzelo predsedavanje Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA). Ona je osnovana kako bi se produbile ekonomske integracije zemalja regiona sa zemljama Evropske unije (EU).

U saopštenju za medije Ministarstva trgovine i industrije navodi se da je ovaj sporazum, kada je reč o slobodnoj trgovini, važan ne samo za zemlje Zapadnog Balkana već i šire.

Ministar trgovine i industrije Bajram Hasani, ko će biti predsedavajući CEFTA-e, naveo je da će Kosovo da igra konstruktivnu ulogu tokom predsedavanja i da će sarađivati sa svim stranama.

Myrian Ferran iz Evropske komisije očekuje konstruktivnu saradnju sa Kosovom, dodajući da je ovo jedan veliki test za Kosovo.

Kosovo je postalo deo CEFTA-e 2006. godine, a ovo je drugi put da predsedava ovim sporazumom. Predsedavanje je rotirajuće, na godinu dana.

Prema zvaničnim podacima, uvoz proizvoda iz zemalja CEFTA-e na Kosovu tokom 2016. godine iznosio je više od 753 miliona evra, dok je izvoz robe "Made in Kosovo" u zemlje članice CEFTA-e bio veći od 144 miliona evra.

XS
SM
MD
LG