Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rama: Albanija i Srbija možda zajedno u EU


Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas u Davosu da se nada da bi, iako je Srbija ispred Albanije u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), dve zemlje mogle u Uniju ući zajedno, "pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo".

"To je proces zasnovan na učinku. Srbija je u prednosti jer već pregovara a mi se nadamo da ćemo početi pregovore ove godine. Ali to je zdrava konkurencija i mi bismo voleli da brže napredujemo i, zašto da ne, u budućnosti budemo u istom položaju i da uđemo u EU zajedno, pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo", rekao je Rama novinarima na Svetskom ekonomskom forumu.

Rama je priznao da je pogrešio kada je prognozirao da će Hilari Klinton biti predsednica Sjedinjenih Država, ali da SAD ostaje važan partner Albaniji.

"Želim da čujem govor predsednika (SAD-a Donalda Trampa) i nadam se da će SAD, kao i Evropa, ostati važan strateški saveznik Albanije. Važno je da SAD nastavi da igra stratešku ulogu u regionu", izjavio je Rama.

Albanski premijer je naveo da Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova nije u opasnosti.

"Mislim da je to proces koji je nepovratan, iako je važno biti otvorenog uma za najbolje rešenje (...) Ideja suda nije u opasnosti. Postoji debata o poboljšanju i to je dobra debata", ocenio je Rama.

Prema njegovim rečima, Evropa nije "u najboljem stanju" ali ga govor nemačke kancelarke Angele Merkel ohrabruje.

"Ona uvek ohrabruje. Ona je održala Evropu i evropske vrednosti i principe i snove živim u vreme kada se Nemačka suočila s izbegličkom krizom. Nije se igrala politike", rekao je albanski premijer.

XS
SM
MD
LG