Dostupni linkovi

Merkel u Davosu: Protekcionizam nije rješenje


Angela Merkel na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu
Angela Merkel na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Njemačka kancelaraka Angela Merkel poručila je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da protekcionizam i izolacionizam nijesu rješenje za izazove sa kojima se suočavaju zemlje širom svijeta.

"Mi vjerujemo da nas izolacionizam neće voditi naprijed. Vjerujemo da moramo sarađivati, da protekcionizam nije korektan odgovor" rekla je Merkel u izlaganju u Davosu u srijedu.

Otvrajući forum u utorak, indijski premijer Narendra Modi takođe je upozorio da rastući protekcionizam predstavlja jednu od najvećih prijetnji svijetu.

Više od 60 šefova država i vlada, kao i stotine biznis lidera, akademika te predstavnika civilnog društva i javnih ličnosti, okupilo se na četri dana u švajacarskom planinskom selu Davosu pod ovogodišnjim motom: "Kreirati i dijeliti budućnost u rascijepkanom svijetu" (Creating A Shared Future In A Fractured World).

Oko 400 učesnika debate razamtra pitanja koja se tiču ekonomskog rasta, zaštite okoline, terorizma i načina na koji izbjeglice mogu diprinijeti društivama koja su ih primila.

Deceniju nakon globalne finasijske krize koja je gurnula svjetske privrede u recesiju, svjetska ekonomija raste.

Očekuje se da će posljednjeg dana foruma u Davosu dominirati prisustvo američkog predsjednika Donalda Trumpa (Trampa), za kada je predviđeno njegovo obraćanje, mada će njegovi stavovi biti u fokusu i ostalih rasparava.

Trump insistira na trgovinskoj politici "Amerika na prvom mjestu" (America First) čiji je cilj, kako kaže, zaštita lokalne privrede od strane konkurencije.

U Švajcarskoj su u srijedu organizovani protesti zbog posjete američkog predsjednika.

XS
SM
MD
LG