Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela sjednica Parlamenta Federacije BiH i protest


Parlament Federacije BiH, ilustracija

Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a u zgradi Parlamenta uočljive su pojačane mjere sigurnosti, javlja N1.

Naime, više stotina bivših boraca, članova boračkih udruženja i članova sindikalnih organizacija okupilo se ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva. U toku je protest.

Prva tačka najavljenog dnevnog reda je novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Taj akt najavljuje uvođenje bodovnog sistema za obračun visine penzija u FBiH, i važio bi samo za korisnike, koji će ići u penziju nakon njegovog stupanja na snagu, u slučaju da ga odobri Parlament.

Takođe prijedlog zakona o boračkim udruženjima o kojem se danas trebalo raspravljati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH povučen je s dnevnog reda, javlja Klix.ba

Prijedlog je povukao sam predlagač Ismet Osmanović (SDA), kako je kazao radi dodatnih konsultacija. Predloženi zakon bio je okarakterisan kao zakon od posebnog društvenog značaja.

Navodno je i HDZ tražio određene izmjene u tom zakonu, a koje se odnose na definisanje statusa bivših branitelja s PTSP-om.

Za današnju sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg Zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun penzija policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sistemom iz predloženog zakona o PIO.

XS
SM
MD
LG