Dostupni linkovi

Navaljni pred Evropskim sudom za ljudska prava


Navaljni pred Evropskim sudom za ljudska prava, 24. januar 2018.
Navaljni pred Evropskim sudom za ljudska prava, 24. januar 2018.

Vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni optužio je ruske vlasti za politički progon i ponovio u salsušanju pred Sudom za ljudska prava (ECHR) da su njegova stalna hapšenja politički motivisana.

Navaljni se pojavio u Strazburu u žalbenom postupku u slučaju protiv ruskih vlasti pred Evropskim sudom za ljudska prava.Navaljni se žalio Evropskom sudu navodeći da su ruske vlasti u više navrata hapšenjima prekršile njegova prava.

"Verovatnoća da nema politike u ovom slučaju je niska kao kada bismo videli dinosaurusa u ovoj zgradi ili kao kada bi Putin izgubio izbore u martu" rekao je Navljni na saslušanju.

Presuda se očekuje kasnije.

Sud je 2017. presudio da su hapšenja Navaljnog u sedam slučajeva bila nezakonita i naredio Rusiji da plati 63.000 evra odštete, ali je na tu odluku uložena žalba.

Navaljni je u martu i junu prošle godine organizovao velike demonstracije u više ruskih gradova, tokom kojih su uhapšene hiljade ljudi. On je mesecima vodio kampanju širom Rusije, organizovao skupove i otvarao brojne kancelarije u unutrašnjosti uprkos blokadi vlasti.

Navaljni je ranije rekao da će voditi kampanju za bojkot glasanja na predsedničkim izborima u Rusiji ako mu ne bude dozvoljeno da bude predsednički kandidat.

Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 18. mart.

XS
SM
MD
LG