Dostupni linkovi

Avramopulos: Neprihvatljivo da zemlje EU odbiju izbeglice


Poljska, Češka i Mađarska odbijaju da primene sistem kvota o izbeglicama
Poljska, Češka i Mađarska odbijaju da primene sistem kvota o izbeglicama

Evropski komesar za migracije Dimitris Avromopulos ocenio je danas da je "neprihvatljivo" da neke zemlje Evropske unije (EU) odbijaju da učestuvuju u prijemu izbeglica koje traže azil kako bi na taj način rasteretile zemlje poput Grčke i Italije.

Avramopulos, koji sutra treba da učestvuje u Sofiji na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU o reformi azila koja je blokirana zbog podela unutar Unije o raspodeli izbeglica i migranata, izjavio je u intervjuu Frans presu da dogovor o tome očekuje do kraja juna.

"Hitno je da se napreduje u tom pravcu... Evropi je potreban zajednički sistem o azilu, jer su Italija i Grčka pod ogromnim pritiskom", rekao je Avramopulos dodavši da zemlje istočne Evrope, koje žestoko kritikuju politiku migracija u EU, nisu ni one zaštićene od priliva izbeglica u budućnosti.

Poljska, Češka i Mađarska, koje odbijaju da primene sistem kvota o izbeglicama kako je dogovoreno 2015. godine, takođe kategorički odbijaju "obavezni prijem izbeglica" u budućnosti, zalažući se radije za pružanje finansijske pomoći.


"To je neprihvatljivo. Reč je o podeli odgovornosti i sve zemlje treba da učestvuju kako bismo rasporedili teret takvog pritiska", ocenio je evropski komesar i dodao da bi ta raspodela trebalo da bude proporcionalna.

XS
SM
MD
LG