Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abe želi da prisustvuje ZOI uprkos istorijskom sporu


Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je danas želju da prisustvuje otvaranju Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Južnoj Koreji uprkos glasinama o bojkotu zbog istorijskog spora između dve zemlje o "ženama za utehu", seksualnim robinjana japanske vojske.

"Želeo bih da prisustvujem ceremoniji otvaranja ZOI kako bih ohrabrio japanske sportiste", rekao je Abe u intervjuu listu Sankei šimbun i dodao su ZOI "igre mira i sporta" podsećajući da će Japan biti domaćin Olimpijade 2020. godine, prenosi Beta.

Abe je ranije nagovestio da ne bi prisustvovao otvaranju Igara u znak protesta zbog istorijskog spora, koji decenijama ugrožava bilateralne odnose.

Većina istoričara smatra da je oko 200.000 žena pretežno iz Južne Koreje ali i iz Kine i Indonezije bilo prisiljeno da radi u bordelima japanske vojske.

Japan se izvinio 1993. godine ali ta tema ostaje osetljiva, posebno u Južnoj Koreji koja ima teška sećanja na japansku brutalnu kolonizaciju od 1910. do 1945.

Sporazumom iz 2015. godine Japan i Južna Koreja dogovorili su se da Tokio plati miljardu jena (devet miliona dolara) za podršku preživelim južnokorejskim žrtvama.

Medjutim, sadašnji predsednik Južne Koreje Mun Džae-in kritikovao je taj sporazum, ocenjujući da vlasti Seulu od Japana očekuje "iskreno i dobronamerno izvinjenje" a ne novac.

Abe je takodje izrazio želju da razgovara s Munon o tom pitanju.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara.

XS
SM
MD
LG