Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CIA vjeruje da S. Koreja nuklearni program ne razvija za odbranu


Mike Pompeo, direktor CIA

Američka Centralna objavještajna agencija (CIA) vjeruje da nuklerni program Sjeverne Koreje nije namijenjen samo za samodbranu, već da će sljedeći logični potez Pjongjanga biti razvijanje arsnala oružja koje će imati moć da ispali više uzastopnih raketa na SAD, izjavio je direktor CIA-e Mike Pompeo (Majk) u utorak, prenosi Reuters.

Govoreći na Američkom enterprize institutu, Pompeo je takođe rekao da je ključini rizik dozvoliti Sjevernoj Koreji da se omogući da njihov nuklerni program ima proliferaciju prema drugim zemljama.

Pompeo je rekao i da je američki predsjednik Donald Trump(Tramp) fokusiran na pronalaženje diplomatskog rješenja za krizu, ali da CIA radi na tome da mu obezbijedi različite opcije ukoliko diplomatija zakaže.

Rekao je i da je prošle sedmice govorio o tome da su sjevernokorejanci samo "par mjeseci" udaljeni od toga da budu u stanju da izvedu nuklerni napad na SAD.

Pompeo kaže, da je sljedeći logičan korak lidera Sjeverne Koreje Kim Džon-una da razvije arsenal oružja koji može biti pouzdana prijetnja SAD i da ima kapacitet za višestruke napade.

"Naša misija je da učinimo sve da taj dan bude što je dalje moguće".

Prema riječima direktora CIA-e, ova agencija vjeruje da je Kimov cilj više od odvraćanja SAD, to da sačuva vlast i da će koristiti nuklearno oružje za svoj krajnji cilj, a toj je ujedinjenje dvije Koreje pod njegovom kontrolom.

Odbio je da ogovori na pitanja da li postoje opcije za limitirane napade na mjesta na kojima se nalazi sjevernokorejsko nuklearno oružje, ali je dodao.

"Mi radimo na tome da pripremimo seriju opcija i da možemo učiniti nekoliko stvari, tako da predsjednik ima na raspolaganju više mogućnosti", rekao je direktor CIA Mike Pompeo.

XS
SM
MD
LG