Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaev i Cipras se sastaju u Davosu


Zoran Zaev, premijer Makedonije

Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, sastaće se u sredu u Davosu kako bi razgovarali o dugogodišnjem sporu koji opterećuje odnose dve zemlje, javlja Beta.

Makedonija i Grčka su poslednjih meseci intenzivirale napore za rešavanje spora oko ustavnog imena Makedonije i približile se nekim rešenjima, a prvi susret dva premijera će pokazati u kojem smeru će se dalje kretati.

Najavljeni sastanak Zaeva i Ciprasa potvrđuje da pregovori dve zemlje ulaze u novu fazu u kojoj će se razgovori voditi na višem nivou.

To je najavio i posrednik UN u pregovorima Metju Nimic koji je nakon poslednjeg sastanka s pregovračima dve zemlje rekao da će naredni sastanak održati s ministrima spoljnih poslova.

Nimic je najavio da će početkom februara doći u Skoplje i Atinu da bi čuo stavove dve države o njegovom poslednjem predlogu za rešenje spora oko imena koje je izneo progovaračima prošle sedmice.

Prema spekulacijama pojedinih grčkih i makedonskih medija, Nimic je dostavio pet predloga u kojima ispred imena Makedonija stoji dodatak Severna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza imena. Sva imena su napisana makedonskom transkripcijom na latinici i bez prevoda na engleski.

Vlada u Atini je juče potvrdila da očekuje napredak u pronalaženju uzajamno prihvatljivog rešenja, dok je lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO DPMNE Hristijan Mickoski ohrabrio vlade da "konačno nađu dostojanstveno i odgovarajuće rešenje koje će biti adekvatno za nacionalne interese obe zemlje".

"Postoji pozitivna atmosfera u obe zemlje. Mogu da osetim tu atmosferu u društvu. Ne znam šta je razlog za tu atmosferu, nismo upućeni u pregovore, to morate da pitate premijere dve zemlje", rekao je Mickoski za grčku televiziju Antena.

Istovremeno s približavanjem rešenju za dvoipodecenijski spor u obe zemlje nacionalističke stranke i udruženja su počeli da organizuju i najavljuju proteste.

U Grčkoj se protestuje protiv toga da u imenu severnog suseda stoji pojam Makedonija, dok u Makedoniji ne žele da se uopšte menja njeno ustavno ime.

U Vladi Grčke tvrde da zahtevi koji su izneti na protestu u Solunu nisu mišljenje većine građana, dok makedonske stranke smatraju da bilo koje rešenje mora biti odobreno na referendumu.

XS
SM
MD
LG