Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tillerson: Rusija odgovorna za hemijske napade u Siriji


Rex Tillerson na ministarskom sastanku o hemijskom oružju u Parizu, 23. januara 2018.

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je danas u Parizu šef američke diplomatije Rex Tillerson (Reks Tilerson).

"Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno dece, žrtava napada navodno hlorom", rekao je Tillerson.

"Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti", oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar koji je podsetio da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Tillerson je rekao da nedavni napadi u istočnoj Guti povećavaju sumnju da snage sirijskog predsednika Bašara el Asada mogu da nastave upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Šef američke diplomatije je takođe zamerio Rusiji što u Savjetu bezbjednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

"Rusija makar ne bi rebalo da ne stavlja veto ili da se uzdrži u budućem glasanju o tom pitanju", dodao je Tillerson koji je doveo u pitanje cjelokupnu akciju Rusije u rješavanju sirijske krize.

"Neuspjeh Rusije da riješi pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspela u rješavanju krize u cjelini", rekao je američki državni sekretar.

Tillerson je govorio u Parizu, gdje su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

XS
SM
MD
LG