Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Premijera britanskog filma o Staljinu otkazana u Rusiji


Nikita Mihalkov, poznati ruski režiser među zagovornicima je zabrane filma

Ruska pemijera filma "Smrt Staljina" mračnog satiričnog filma britanskog reditelja Armanda Iannuccija, otkazana je u utorak nakon zatvorenog prikazivanja prije premijere, koje je izazvalo bijes kod ruskog vladinog establišmenta, prenose TASS i Reuters.

Među prominentim figurama koje su pozvale na zabranu emitovanja filma je i poznati reditelj Nikita Mihalkov.

Ministarstvo kulture povuklo je licencu koja je prethodno odobrena, saopšteno je.

Još uvijek nije jasno da li će film biti odobren za prikazaivanje naknadno. Agencija TASS je citirala Jurija Poljakova savjetnika ministartva kulture koji je rekao da film ne treba prikazivati u Rusiji jer sadrži elemente "ideološke borbe" protiv Rusije.

Kako je rekao, nakon nedavnog zatvorenog prikazivanja "niti jedna osoba nije rekla niti jednu riječ podške za ovaj film kao umjetničko ili istorijsko djelo," ustvrdio je Pljakov.

Film "Smrt Staljina" je fokusiran na međusobne obračune i međusobno zabadanje noževa u leđa unutrašnjeg kruga najbližih saradnika nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina, u borbi za prevlast nakon njegove smrti.

Kritičari Kremlja kažu da se Rusija nikada neće suočiti sa svojom prošlošću, a naročito ne sa zločinima počinjenim u Sovjetskom savezu u vrijeme Staljinove vlasti, ako aktuelne vlasti blokiraju svaki pokušaj da se govori o tome.

XS
SM
MD
LG