Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema kvoruma za sjednicu Parlamenta Federacije BiH


Parlament Federacije BiH, ilustracija

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) nisu se pojavili na današnjoj vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čime je onemogućeno održavanje sjednice na kojoj je trebao da bude razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Kvorum za održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nije ispunjen, jer su se na skupu pojavila samo 43 zastupnika. Zastupnici SDA, kako je već najavljeno, nisu se pojavili na sjednici, a izostala su i četiri zastupnika iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i tri iz Bosansko-hercegovačke patriotske starnke (BPS).

SDA i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) imaju ukupno 41 zastupnika, a da su se pojavili svi zastupnici iz opozicionih stranaka bio bi ispunjen kvorum za održavanje sjednice.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas se trebao po hitnoj proceduri izjasniti o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH koji su u proceduru uputili predstavnici DF-a i SDP-a.

Prema riječima opozicionih zastupnika, usvajanjem zakona bi se, praktično, provela presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, što bi spriječilo "mostarizaciju" cijele Federacije BiH nakon predstojećih izbora.

Šef Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić je ranije za Klix.ba kazao da će na današnjoj sjednici biti jasno da li je na sceni politička trgovina, odnosno da li je SDA nakon 3,5 godine ucjena i savijanja kičme još uvijek podložna utjecaju HDZ-a.

HDZBiH se od početka protivi ovakvom rješenju, a obaranje zakona su, kako to tvrde opozicioni zastupnici, uslovili mogućnošću raspuštanja oba doma Federalnog parlamenta.

Podsjećamo da su Ismet Osmanović i Šefik Džaferović prilikom konsultacija s predlagačima zakona kazali da SDA načelno podržava rješenja u Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

XS
SM
MD
LG