Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina i Meksiko kritikuju odluku SAD o carinama


Mašine za veš biće carinjene s 50 odsto

Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je uvođenje carina na uvozne komponente za solarne panele i velike mašine za veš u nastojanju da pomogne američkim proizvođačima.

Odluka je doneta juče, posle preporuka američke Komisije za međunarodnu trgovinu.

"Predsednikova mera jasno stavlja do znanja da će Trampova vlada uvek braniti američke radnike, farmere, rančere i firme" rekao je u izjavi američki izaslanik za trgovinu Robert Lajthajzer.

Na najveći broj solarnih modula će odmah biti uvedena carina od 30 odsto, da bi tokom naredne četiri godine bila smanjivana i najzad ukinuta. Mašine za veš će biti carinjene s 50 odsto, a period tokom kojeg će taj procenat biti smanjivan je tri godine.

Kina je optužila Trampa da ugrožava sistem multilateralne trgovine delujući na osnovu američkih zakona umesto kroz Svetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

"Američka strana je ponovo zloupotrebila svoje trgovinske propise. Kina izražava snažno nezadovoljstvo time", navelo je kinesko ministarstvo trgovine.

Meksiko je izrazio "žaljenje" jer nije isključen iz američkih mera i saopštio da će u odgovoru koristiti sve pravne resurse.

Pogođene zemlje mogu da se žale WTO.

Američka solarna industrija je podeljena oko pitanja carina. Neki smatraju da je veliki broj uvoznih panela doveo do katastrofalnog pada cena, dok drugi tvrde da će zbog carina drastično porasti cene što će značiti gubitak poslova.

XS
SM
MD
LG