Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kosovo: Vladi mesec dana za odgovor o Specijalnom sudu


Sjednica Vlade Kosova

Vlada Kosova ima rok od mesec dana da da svoje mišljenje o inicijativi poslanika za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, a uz ili bez mišljenja, inicijativa poslanika može da se uvrsti na razmatranje na plenarnoj sednici u roku od dva meseca od dana podnošenja.

Trenutno, Vlada Kosova još uvek nije dobila nikakav zvaničan dokument u vezi odluke predsedništva Skupštine u ponedeljak ujutru da inicijativu poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine prosledi Vladi Kosova na mišljenje.

„Vlada još uvek nema zvaničan dokument“, kazao je Haljilj Matoši, savetnik premijera Kosova, dodajući da će vlada to pitanje tretirati onda kada ono bude stiglo do nje.

Kada su poslanici pokrenuli inicijativu, oni su predsedništvu Skupštine dostavili i nacrt zakona kojim bi se ukinuo raniji zakon o Specijalnom sudu o čemu bi se diskutovalo na vanrednoj sednici.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, izjavio je nakon sastanka Predsedništva da je odluka predsedništva u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Na osnovu Poslovnika Skupštine, kada je nacrt zakona predložen od poslanika ono se preko predsedništva Skupštine dostavlja vladi za mišljenje.

Kako pravilnik nalaže, Vlada mora da iznese u pismenoj formi svoje mišljenje u roku od mesec dana od dana prijema nacrta zakona. Nakon isteka ovog roka, nacrt zakona se procesira Skupštini za razmatranje.

Dok inicijativa poslanika, komisije ili jedne parlamentarne grupe, uz ili bez mišljenja Vlade, uvrstava se za razmatranje na plenarnoj sednici, u roku od dva meseca od dana podnošenja. Ukoliko Skupština usvaja inicijativu, zadužuje se Vlada da priprema nacrt zakona u roku od tri (3) meseca od dana usvajanja inicijative.

XS
SM
MD
LG