Dostupni linkovi

Operacije Turske u sirijskoj oblasti Afrin


Turski tenk ide prema sirijskog granici
Turski tenk ide prema sirijskog granici

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da će operacija u Afrinu u Siriji biti brzo okončana i upozorio prokurdsku opoziciju da ne organizuje proteste jer će u tom slučaju reagovati turske snage sigurnosti.

"Završit ćemo operaciju u veoma kratkom roku", naveo je Erdoan, obraćajući se pristalicama u gradu Bursi. Rekao je da prokurdska opozicija i Kurdistanska radnička partija (PKK) nisu uspjele organizovati proteste i upozorio je da turske snage prate svaki njihov pokret.

"Znajte da će vas naše snage pratiti kada god izađete na ulicu", kaže Erdoan.

On tvrdi da će turske snage "istjerati teroriste iz Afrina".

Erdoan je poručio da će turske snage slomiti kurdsku miliciju, koja, kako je naglasio, ne treba da se oslanja na pomoć Vašingtona u borbi protiv Turske.

On je rekao da su neki turski saveznici dali Kurdima veliku pomoć i opremu. Nije naveo o kojim saveznicima je riječ.

Ranije danas je turski premijer Binali Jildirim (Yildirim) potvrdio početak kopnene operacije u sirijskoj oblasti Afrin, javila je mreža Haberturk.

"Operacija u Afrinu počela je danas u 8.00", rekao je Jildirim. Dodao je da će Turska formirati sigurnu zonu u dužini od 30 kilometara u okviru operacije turske vojske "Maslinova grančica".

Prema njegovim riječima, Rusija je posrednik u kontaktima Ankare sa Damaskom u vezi sa operacijom u Afrinu.

Jildirim je rekao da su dvije osobe ranjene u turskom gradu Kilisu u granatiranju sa položaja sirijskih Kurda.

Francuska traži održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog Sirije, nakon turskog upada u sjevernu sirijsku provinciju Afrin, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Žan Iv Ledrijan (Jean-Yves Le Drian).

"Guta, Idlib, Afrin – Francuska traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti", napisao je Ledrijan na svom Twitter nalogu.

On je dodao da je jutros razgovarao sa svojim turskim kolegom o ovom pitanju. Turske kopnene snage ušle su u sirijsku provinciju Afrin, nakon artiljerijskih i zračnih napada na kurdsku miciliju u Siriji.

Danas ranije NTV televizija javila je da su turski tenkovi ušli u Afrin čime su podržali ofanzivu pripadnika Slobodne sirijske armije (FSA) protiv kurdske milicije.

Sirijska kurdska milicija saopštila je da su turske trupe pokušale da pređu granicu i u đu region Afrin, ali da su oni odbili napad i potisnuli turske snage, prenio je Reuters.

XS
SM
MD
LG