Dostupni linkovi

Merkel: Nemačka i Francuska da preuzmu vodeću ulogu


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne vidi razliku između ambiciozne vizije Evrope koju ima francuski predsednik Emanuel Makon i nacrta za razgovore o koalicionoj vladi u Nemačkoj, preneli su francuski mediji.

Ona je tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Francuske u Parizu rekla da Nemačka i Francuska treba da preuzmu vodeću ulogu u mnogim pitanjima koja se tiču Evrope i da je zato svesna da Pariz čeka formiranje nove nemačke vlade.

"Ako pogledamo šire, apsolutno ne vidim razliku. Evropa je ta koja mora da ima zajedničku spoljnu politiku kada je reč o strateškim pitanjima i da izgradi zasebnu politiku razvoja. To je Evropa odbrane i privredno jaka", rekla je Merkelova.

Ona smatra da Nemačka i Francuska mogu relativno brzo da ostvare napredak u oblastima kao što je zajednička struktura poreza na dobit preduzeća i bankarska unija za evrozonu.

Merkelova kaže da sa optimizmom gleda na mogućnost da nemačke socijaldemokrate odobre početak formalnih razgovora sa njenim konzervativcima tokom specijalnog stranačkog kongresa za vikend.

XS
SM
MD
LG