Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministarstvo odbrane: Nije podneta krivična prijava protiv Radića


Aleksandar Radić

Ministarstvo odbrane demantovalo je danas navode vojnog analitičara Aleksandra Radića da je Vojna policija protv njega podnela krivičnu prijavu zbog neovlašćenog ulaska na aerodrom Batajnica i fotografisanja novog naoružanja i vojne opreme tokom ispitivanja na avionu "Orao".

"Aleksandar Radić nije imao dozvolu za ulazak u vojni objekat i boravak na aerodromu Batajnica, kao ni za fotografisanje i snimanje, niti je za to podneo bilo kakav zahtev. Naglašavamo da je u svim armijama sveta zabranjeno prisustvo i boravak lica u vojnim objektima, ukoliko za to nemaju odobrenje nadležnih organa", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se takođe kako je "uz saglasnost i prisustvo Radića izvršen uvid u materijal koji je snimio fotoaparatom, nakon čega su obavešteni nadležni organi Ministarstva unutrašnjih poslova".

Navodeći da je po dolasku policijskih službenika Radić, u skladu sa članom 53. stav 9. Zakona o Vojsci Srbije, predat sa dokumentacijom i opremom koju je imao kod sebe na dalju nadležnost i postupanje organa MUP, Ministarstvo je saopštilo da je postupak u vezi sa ovim slučajem u nadležnosti javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Ministarstvo je u saopštenju demantovalo i navode da je nalog za privođenje Radića izdao ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković ili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

"Nadležni organi Vojske Srbije u navedenom slučaju su postupili u skladu sa svojim ovlašćenjima i sproveli odgovarajuće procedure, te navodi da je nalog za privođenje izdao ministar odbrane, načelnik Generalštaba VS, ili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse nisu istiniti, kao ni da je Vojna policija protiv Aleksandra Radića podnela krivičnu prijavu", stoji u saopštenju Ministarstva.

Vojni analitičar i novinar Aleksandar Radić potvrdio je prethodno za Radio Slobodna Evropa da je protiv njega pokrenut istražni postupak pred Trećim opštinskim tužilaštvom u Beogradu nakon što je krajem decembra priveden na vojnom aerodromu Batajnica, na poligonu Tehničko opitnog centra, zbog „neovlašćenog ulaska na aerodrom“.

XS
SM
MD
LG