Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slobodarska partija Austrije ostaje u krajnje desnoj grupi u EP


Lider Slobodarske partije i austrijski vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe

Nacionalistička Slobodarska partija Austrije (FPO) ostaće u Evropskom parlamentu u grupi u kojoj su i krajnje desne stranke Francuskinje Marin Le Pen i Holanđanina Gerta Vildersa, uprkos nedavnom ulasku u austrijsku Vladu, saopštio je visoki funkcioner stranke.

Tradicionalno evroskeptična FPO u decembru je, kao slabiji partner, ušla u Vladu konzervativnog kancelara Sebastijana Kurca, koji naglašava važnost proevropske pozicije.

Ta stranka koju vodi novi vicekancelar austrijske Vlade Hans-Kristijan Štrahe, u EP je deo evroskeptične grupe Evropa nacija i slobode, u kojoj su i francuski Nacionalni front koji vodi Le Pen i Vildersova Stranka za slobodu.

Generalni sekretar FPO Harald Vilimski rekao je za današnje izdanje lista Der standard da će njegova stranka ostati u toj grupi jer je ona "dobra osnova za rad" FPO koja u okviru nje ima slobodu delovanja.

Vilimski je međutim dodao da bi stvari mogle da se promene posle Bregzita i narednih izbora za EP, događaja zakazanih za 2019. godinu.

On je kazao da u EP trenutno postoje tri grupe koje su više-manje kritički nastrojene prema EU i da britanske partije sada imaju važnu ulogu u druge dve.

XS
SM
MD
LG