Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makron najavio veća izdvajanja za vojsku


Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je danas da će izdvajanja za vojsku te zemlje narednih godina biti veća zbog unutrašnje bezbednosti, ali i očuvanja angažovanja francuske vojske u inostranstvu, i ponovo pozvao na unapređenje vojne saradnje u Evropi.

Govoreći u francuskom lučkom gradu Tulon o povećanju budžeta za vojsku i unapređenju odbrambenih sposobnosti Francuske, Makron je istakao i da će ekstremistička grupa Islamska država u Siriji i Iraku biti poražena "narednih nedelja", prenela je agencija Frans pres (AFP).

Kako navodi agencija, Vlada Francuske povećala je budžet vojske u 2018. godini za 1,8 milijardi evra na 34,2 milijarde evra.

Makron se zalaže da izdvajanja Francuske za vojsku budu dva odsto BDP-a te zemlje do 2025. godine, što je u skladu sa ciljem koji su države-članice NATO dogovorile 2014. godine.

Povećanje budžeta uključuje "obnovu" nuklearnog oružja Francuske tokom petogodišnjeg mandata Emanuela Makrona.

Makron je rekao i da su francuski vojnici ranije ove nedelje spasili 106 migranata u blizini obale Libije i pohvalio pripadnike vojske zbog njihovog učešća u inostranim operacijama Francuske, koje uključuju Sahel, zapadni deo Afrike i Bliski istok.

Budžet za vojne operacije u inostranstvu postepeno će biti povećan na 1,1 milijardu evra do 2020. godine. Prošlogodišnji budžet za takve operacije bio je 450 miliona evra.

Makron je rekao da je “Islamska država” skoro u potpunosti poražena zahvaljujući "naporima svih država koje učestvuju".

"Uveren sam da ćemo narednih nedelja postići vojnu pobedu na terenu", rekao je francuski predsednik.

“Islamska država” je izgubila mnoge lidere i borce u sukobima, a sada i gotovo sve oblasti koje je kontrolisala u Siriji i Iraku, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG