Dostupni linkovi

Opet stečaj u fabrici stakla u Paraćinu


Radnici staklare u Paraćinu

Privredni sud u Kragujevcu je drugi put za četiri meseca, doneo rešenje o uvođenju stečaja u Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, u centralnoj Srbiji.

Taj sud je 20. septembra prošle godine uveo stečaj na predlog čačanske firme “Veksilum” koja je tvrdila da od Staklare potražuje više od 47 miliona evra.

Nakon žalbe opštine Paraćin i poverioca 6. decembra Apelacioni privredni sud je poništio tu odluku i predmet vratio u Kragujevac na ponovno odlučivanje, gde je potvrđena prvobitna odluka.

Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata Srpske fabrike stakla kaže za Radio Slobodna Evropa da preduzeće, koje u svom imenu ima reč stečaj, nema teoretske šanse da normalno nastavi proizvodnju i preživi, dodajući da će se svi poslovni partneri ubrzo povući.

“To je sramota srpskog poravosuđa. Ne može niko da razume da se ovakve igre igraju oko fabrike koja je veoma značajna za srpsku privredu. Fabrika koja u nazivu ima reč stečaj nema teoretske šanse na bilo kakvu poslovnu saradnju sa bilo kim. To znači samo propast SFS, na sreću nekih ljudi koji su to priželjkivali”, kaže Matejić.

Prema njegovim rečima, takav rasplet događaja najteže će pogoditi zaposlene, koji se već nalaze u veoma teškom materijalnom položaju, opterećeni ratama za kredite i dugovima za neplaćene račune, kao i brojne poverioce kojima staklara duguje.

“Najverovatnije sledi brza likvidacija, a to znači otpuštanje svih radnika. Ostaće možda nekih stotinak ljudi, a svi ostali biće ugroženi. Ugrožena su i potraživanja poverilaca prema SFS, jer je stečaj najlakši način da se izbrišu dugovanja”, kaže naš sagovornik.

Pre uvođenja prvog stečaja 20. septembra prošle godine, SFS je imala 825 zaposlenih, a danas nešto manje od 600, jer je tada 230 radnika dobilo otkaze.

Oni su, posle odluke Apelacionog privrednog suda o poništavanju sečaja, očekivali vraćanje na posao, a većina je podnela i tužbe protiv SFS.

XS
SM
MD
LG