Dostupni linkovi

NUNS: Manje fizičkih napada na novinare, u porastu drugi pritisci


Prošle godine je zabeležen manji broj fizičkih napada na novinare u Srbiji, ali jačaju drugi oblici pritisaka na medijske radnike, navodi se u godišnjem istraživanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) "Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji", koje je predstavljeno u petak u Beogradu.

U istraživanju, koje obuhvata period od 1. septembra 2016. do 31. avgusta 2017. godine, navodi se da je zabeleženo ukupno 40 napada na novinare, od čega je u 28 slučajeva bilo reč o verbalnim pretnjama, a u osam o fizičkim napadima. Ostali slučajevi podvode se pod napad na imovinu, nadzor i diskriminaciju.

„Ono što se pokazuje kao trend je da se iz godine u godinu smanjuje broj fizičkih napada, a da se povećava broj pretnji upućenih posredstvom društvenih mreža i interneta“, navela je pravnica NUNS-a Maja Vuksanović na skupu „Sloboda medija i bezbednost novinara u 2017. godini".

Ona je kao jedan od primera fizičkih napada izdvojila maltretiranje šest medijskih radnika na polaganju zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića 31. maja prošle godine ispred Narodne skupštine, kada je napadnuto šest novinara.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Andrea Orizio rekao je na konferenciji u organizaciji NUNS-a da se u Srbiji primećuju polarizovani pogledi na stigmatizaciju novinara, što se, kako je dodao, ponekad koristi kao opravdanje za fizičke i verbalne napade na novinare:

„U takvom okruženju državne institucije imaju obavezu da stvore preduslove za građane i novinare da u potpunosti mogu da primenjuju ljudska prava i aktivno učestvuju u javnoj debati. To je u interesu zemlje, njenih građana i medija“, rekao je Orizio.

Osim fizičkih i verbalnih napada, jedan od načina pritiska na medije su i oglašivači, rekla je pravnica NUNS-a Maja Vuksanović.

„To oglašavanje u medijima se sada pojavljuje kao jedan od najvećih pritisaka na nezavisne medije i alat za držanje pod kontrolom ostalih medija. Istraživanje je takođe pokazalo da državne i privatne firme finansiraju samo ’podobne medije’“, navodi Vuksanović.

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novnara Srbije Dragan Janjić ocenio je da je situacija u Srbiji složenija ako se ima u vidu da je trend pritiaka na medije prisutan i u svetu.

„Nama je na neki način možda lakše devedesetih, jer kod nas jesu bile vrlo sužene medijske slobode, ali u svetu su trendovi bili drugačiji. Nismo bili u ovoj vrsti medijske tranzicije i nismo imali mnogo primera da se svetski državnici otvoreno obračunavaju sa novinarima Sad imamo i to je otežavajuća okolnost“, rekao je Janjić.

U izveštaju NUNS-a se kao jedan od problema navodi i veliki broj tužbi podnetih protiv novinara u vezi sa objavljivanjem informacija, te da veliki problem predstavlja neujednačena sudska praksa i visoki iznos naknade štete za medije koji nisu u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG