Dostupni linkovi

Haradinaj: Samo Kosovo nadležno za istragu o ubojstvu


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, izjavio je da nadležnost za istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, ima samo Kosovo, te da Kosovo od Srbije nije primilo nikakav zahtev za uključenost u istragu.

On je dodao da je zahtev Srbije da se uključi u istrazi upućen misiji EU na Kosovu, EULEX-u i misiji UN-a, UNMIK-u, a koje, kako je dodao, nemaju ovlasti da daju ovlašćenje za tako nešto.

„To samo može da urade institucije Kosova. A kod nas, nije podnet jedan takav zahtev. Ono što je zatraženo je razmena informacija, a što je i u interesu Kosova, i mi smo za to, zato što se sumnja da se ovaj slučaj povezuje sa ljudima, akterima koji nisu samo na Kosovu. Dakle, razmena informacija sa Kosova na osnovu standardnih procedura koje postoje u svakom Ministarstvu pravde. Dakle, Kosovo nije dobilo zahtev za uključenje u istragu, i samo Kosovo ima pravo da tako nešto odobri“, kazao je Haradinaj.

Na konferenciji za novinare, Haradinaj je dodao da se dijalog sa Srbijom treba nastaviti, da je Kosovo procenilo stanje sprovođenja sporazuma, izdvajajući onaj o energetici koji se ne sprovodi.

„Ne idemo u dijalog kako bi produžili vek ovom dijalogu, već smatramo da je ovo finalna faza koja se tiče priznanja Kosova. To je i kosovska delegacija zatražila od EU – da se pređe u finalnu fazu“, kazao je Haradinaj.

Oliver Ivanović ubijen je u Severenoj Mitrovici u utorak, a danas je sahranjen u Beogradu.

XS
SM
MD
LG