Dostupni linkovi

Tillerson: Američka vojska ostaje u Siriji


Sirija
Sirija

Američki državni tajnik Rex Tillerson (Reks Tilerson) izjavio je da će vojska Sjedinjenih Država ostati u Siriji sve do potpunog uništenja Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), ali i da bi se suprotstavila iranskom utjecaju, kao i da bi pomogla svrgavanju predsjednika Sirije Bashara al-Assada (Bašar el-Asad).

"Za naše nacionalne interese ključno je da zadržimo diplomatsko i vojno prisustvo u Siriji", rekao je jučer Tillerson u predavanju o američkoj politici u sirijskom sukobu.

Prema njegovim riječima, primarni cilj vojne misije će i dalje biti sprječavanje "povratka Islamske države".

"Islamska država je jednom nogom u grobu a, imajući u vidu američko vojno prisustvo u Siriji, uskoro će biti s obje", ocijenio je Tillerson.

Državni tajnik pozvao je da se "ne ponovi greška iz 2011.", kada je "prerani odlazak iz Iraka omogućio Al-Kaidi da preživi" u toj zemlji i doprinese rađanju IDIL-a.

Također, naveo je Tillerson, američko povlačenje bi dalo Iranu "zlatnu priliku da ojača svoje pozicije u Siriji", gdje je Teheran već prisutan kao potpora Assadu.

"Moramo osigurati da rješenje sukoba ne dozvoli Iranu da se približi velikom cilju, kontroli regije", izjavio je on.

On je po prvi put povezao američko vojno prisustvo u Siriji s potrebom da se doprinese Assadovom odlasku.

"Potpuno povlačenje američkih vojnika u ovoj fazi bi pomoglo Assadu da nastavi ugnjetavati svoj narod. Stabilnoj, jedinstvenoj i neovisnoj Siriji je potrebno, na kraju krajeva, da dobije post-assadovsko vodstvo", rekao je Tillerson i ocijenio da bi "odlazak" Assada, u okviru mirovnog procesa u Ženevi, "stvorio uvjete za trajni mir".

XS
SM
MD
LG