Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvije Koreje dogovorile zajednički tim na Olimpijskim igrama


Hokej, ilustratuvna fotografija

Južna i Sjeverna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportaši dvije zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara (ZOI), saopćio je danas Seul.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje objavilo je da su dvije Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmundžom.

Dogovor predviđa zajednički marš sportaša pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejski poluotok , na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora potvrditi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dvije zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost sudjelovanja sjevernokorejskih takmičara na na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Seul je slijedećeg dana odgovorio prijedlogom da 9. januara budu nastavljeni službeni pregovori prekinuti prijee dvije godine.

XS
SM
MD
LG