Dostupni linkovi

U petak raspisivanje predsjedničkih izbora u Crnoj Gori


Skupština Crne Gore u Podgorici
Skupština Crne Gore u Podgorici

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je najavio da će u petak raspisati predsjedničke izbore, ne precizirajući koji datum izbora ima na umu.

Nakon jednosatnih konsultacija sa liderima parlamentarnih stranaka vladajuće koalicije, Brajović je rekao da su se na sastanku usaglasili da „treba voditi pozitivnu kampanju i da je parlament usvojio sve preporuke ODIHR (Ured za demokratske institucija i ljudska prava OESC-a) kako bi izbori bili regularni“.

Opozicione stranke su odbile da se odazovu konsultacijama, jer kako su ranije rekli - uvjereni su da ni jedan stav opozicionih partija neće biti prihvaćen od strane parlamentarne većine pa ni predsjednika Skupštine. Brajović je rekao da opoziciono odsustvo predstavlja ujedno odsustvo odgovornosti.

Predsjednik Skupštine nije želio da odgovara na pitanja mnogobrojnih novinara, a pred medijima se nisu pojavili ostali učesnici razgovora. Konsultacijama su prisustvovali Milo Đukanović predsjednik Demokrstake parije socijalista, zatim lideri manjinskih nacionalnih partija i Andrija Popović iz Liberalne partije.

Prema Ustavu Crne Gore, izbore za predsjednika raspisuje predsjednik Skupštine Crne Gore, najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika.

Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60 ni više od 90 dana, tako da je izvjesno da će se oni održati u periodu od 20. marta do 20. aprila ove godine.

Aktualni predsjednik Filip Vujanović više se ne može kandidirati.

XS
SM
MD
LG