Dostupni linkovi

Beograd se oprostio od novinara Zorana Jeličića


Novinar Zoran Jeličić
Novinar Zoran Jeličić

Pesmom Frenka Sinatre „My way“, porodica, prijatelji i kolege oprostili su se u sredu od novinara Zorana Jeličića na komemoraciji održanoj u beogradskom Medija centru.

Jedan od suosnivača i prvi glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ umro je 13. januara u 72. godini.

Profesionalnu karijeru Jeličić je započeo u beogradskoj "Ekonomskoj politici", gde je najpre radio kao novinar a potom i kao urednik.

Dimitrije Boarov, novinar nedeljnika „Vreme“, rekao je na komemoraciji da je Jeličić bio jedan od najznačajnijih i najuticajnijih ekonomskih analitičara u jugoslovenskoj i srpskoj štampi krajem 20. veka:

„Iako je pisanje za novine napustio pre dve decenije, njegovih tekstova sećaju se i danas mnogi stari čitaoci nekadašnje ’Ekonomske politike’, ’NIN-a’, ’Slobodne Dalmacije’ i ’Vremena’. Iz njih su izbijali nepristrasnost i istinitost, jer ih je pisao čovek stamene kuraži i lucidnog osećaja za suštinu društvenih i privrednih zbivanja“, rekao je Boarov.

Tokom osamdesetih Zoran Jeličić je uređivao nedeljnik „NIN“, iz kojeg je početkom devedesetih grupa novinara, uključujući i Jeličića, istupila i zajedno sa grupom disidenata i novinarima „Borbe“ osnovala nedeljnik „Vreme“.

Prvih 50 brojeva funkciju glavnog i odgovornog urednika vršio je Zoran Jeličić, podsetio je novinar ovog nedeljnika Milan Milošević:

„Zoran je bila jedina ličnost koja je mogla da objedini tu raznorodnu redakciju u to ključno vreme raspada, ne samo Jugoslavije nego i civilizacijskih vrednosti, kad je formiran duh te redakcije. I on je tu jednu godinu nosio koliko je mogao“, rekao je Milošević.

Zoran Jeličić je rođen 1945. godine u Beogradu gde je završio Pravni fakultet.

Bio je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), a obavljao je i funkciju direktora u beogradskom Medija centru.

XS
SM
MD
LG