Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U UN-u nastavak razgovara Makedonije i Grčke o imenu


Vijeće sigurnosti UN

Diplomati iz Grčke i Makedonije danas se sastaju u sjedištu UN-a u New Yorku u pokušaju da okončaju 27 godišnji spor oko imena Makedonije.

Gčka ne priznaje naziv Bivša jugoslavenska republika Makedonija što otežava pristup službenom Skopju u EU i NATO.

Matthew Nimetz, posebni izalsanik glavnog tajnika UN posredovaće u razgovoru između makedonskog ambasadora u SAD Vaska Naumovskog i grčkog pregovarača Adamantiosa Vassilakisa.

Nimetz je prije dva dana za grčku državnu televiziju izjavio kako misli da su ”građani obje zemlje vjerojatno spremni ćuti neke prijedloge koji odgovaraju njihovim nacionalnim interesima, ali imaju i elemente kompromisa koji će pomoći da se riješi problem.”

Nimetz, koji je posrednik u razgovorima od 1994. nedavno je izjavio da vidi “neke pozitivne momente” u sporu.

Atena naglašava da upotreba imena Makedonija sugerira da Skopje ima terotorijlane pretenzije prema sjeverenom dijelu Grčke pod imenom Makedonija u kojoj se nalazi i luka Solun.

U svjetskog organizaciji Makedonija se vodi pod imenom Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM).

Pod istimimenom Makedonija je primljena u Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond.

Makedonija je postala kandidat za članstvo u EU u decembru 2005, ali zbog grčke blokade pristupni pregovori nisu otvoreni, jer je potrebna suglasnost svih članica Unije.

Slično je i sa NATO-om gdje je Grčka također stavila veto na članstvo.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je početkom mjeseca kako vjeruje da spor može biti riješn do jula, dok njegov grčki kolega Alexis Tsipras smatra da se spor može riješiti do kraja 2018.

XS
SM
MD
LG