Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšen bivši službenik CIA zbog 'špijunskih operacija u Kini'


Sjedište Centralne obavještajne agencije

Bivši pripadnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) uhapšen je u Sjedinjenim Državama zbog sumnji da je nezakonito zadržao povjerljive informacije.

Džeri Čung Šing Li (Jerry Chun Shing Lee), naturalizovani državljanin SAD-a, priveden je na aerodromu u Njujorku prije dva dana, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

On je radio za CIA-u od 1994. do 2007. godine, kada je otišao u Hong Kong.

Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu 2012. godine o problemima u špijunskim operacijama u Kini. Tokom prethodnog dvogodišnjeg perioda, oko 20 doušnika je ubijeno ili zatvoreno, što je bio veliki neuspjeh američke obavještajne službe.

Zvaničnici ne znaju da li je to bio rezultat rada "krtice" ili kompjuterske krađe podataka. Kada je Li napustio CIA-u 2007. godine, njegove kolege su rekle da je otišao iz agencije nezadovoljan jer mu karijera nije napredovala.

Li se vratio u Ameriku 2012. godine, namamljen lažnom ponudom za posao. Tada su agenti FBI-ja pretresli njegove hotelske sobe na Havajima i u Virdžiniji i pronašli dvije male sveske sa tajnim podacima.

Među informacijama su bili rukom zapisana "prava imena i telefonski brojevi tajnih saradnika i službenika CIA", prenio je BBC.

Li je napustio SAD 2013. godine, ali je priveden prilikom nove posjete.

XS
SM
MD
LG