Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka: Štrajk 10.000 radnika 'Dajmlera'


Oko 10.000 radnika nemačkog proizvođača automobila "Dajmler AG" prekinulo je danas rad na sat vremena u pokušaju da ubede poslodavce da daju tehničkim radnicima širom Nemačke veću platu i kraću radnu sedmicu.

Oko 4.000 radnika u drugim kompanijama u jugozapadnoj pokrajini Baden-Viremberg učestvovalo je danas u štraku, a za sutra su najavljeni štrajkovi upozorenja i u drugim kompanijama, uključujući proizvođača kućanskih aparata "Mijele".

Sindikat "IG Metal" traži povećanje zarada od šest odsto za oko 3,9 miliona radnika u metalskom i tehničkom sektoru, uključujući automobilsku industriju, javlja Rojters.

"Privreda beleži odličan rast jer radnici kao što su ovde u 'Dajmleru' dobro rade svaki dan", rekao je šef regionalnog ogranka sindikata "IG Metal" Roman Zicelsberger na skupu ispred kapija fabrike "Dajmler" u gradu Zindelfingen, u blizini Štutgarta.

On je dodao da je povećanje od šest odsto odgovarajuće i da radnici neće pristati na dva odsto.

Sindikat je saopštio da bi radnici trebalo da imaju skraćenu radnu sedmicu na 28 sa 35 sati ako treba da brinu o deci, starijim ili bolesnim članovima porodice i imaju pravo da se vrate na redovno radno vreme nakon dve godine.

Poslodavci su odbacili zahtev za skraćenjem radne sedmice.

Oni tvrde da radnici u industrijskom sektoru Nemačke imaju kraću radnu sedmicu od svojih kolega u drugim zemljama i strahuju da bi dalje skraćenje moglo da ugrozi nemačku konkurentnost.

"IG Metal" je saopštio da je više od 376.000 radnika u tehničkom sektoru stupilo u štrajk od početka godine.

XS
SM
MD
LG