Dostupni linkovi

Postignut dogovor o povratku Rohindža u Mijanmar


Tisuće Rohindža muslimana pristižu u Bangladeš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Bangladeš i Mijanmar usuglasili su se oko vremenskog okvira za povratak stotine tisuća Rohindža koji su prošle godine izbjegli uslijed napada vojske, priopćile su vlasti Bangladeša.

U saopćenju se navodi da se Mijanmar usuglasio prihvatiti 1.500 Rohindža tjedno i da je planirano da se sve izbjeglice vrate u domovinu u roku od dvije godine.

Više od 650.000 Rohindža je izbjeglo u Bangladeš uslijed nasilja koje je izbilo u državi Rakine u augustu prošle godine.

Agencije za pružanje humanitarne pomoći izrazile su zabrinutost zbog prinudnog povratka Rohindža u Mijanmar, navodi BBC.

Agencija Reuters prenosi da se u sporazumu ne navodi kada će proces tačno početi, ali je potvrđeno da će Mijanmar osigurati trenutno sklonište onima koji se vraćaju i da će za njih kasnije biti izgrađene kuće.

Egzodus Rohindža uslijed sukoba u Mijanmaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Strane su se u studenom usuglasile oko povratka Rohindža u Mijanmar, a sada su precizirale detalje sporazuma.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša je za Šahidul Hak (Shahidul Haque) je za BBC izjavio da je želja vlasti bila da Mijanmar tjedno prihvati 15.000 Rohindža, ali su pristale da se u zemlju vrati 300 izbjeglica dnevno, što iznosi 1.500 osoba tjedno.

On je dodao da će obje strane ponovo razmotriti sporazum za tri mjeseca.

Prema trenutnim uvjetima iz ugovora, u naredne dvije godine će se u Mijanmar vratiti 156.000 Rohindža, što je daleko manji broj od 650.000 stanovnika koji su pobjegli iz zemlje.

XS
SM
MD
LG