Dostupni linkovi

Počeli razgovori o ukidanju rominga u regionu


Marija Gabriel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo sazvala je prvi sastanak mobilnih operatera sa Zapadnog Balkana kako bi se razmatrale mogućnosti oko snižavanja i mogućeg ukidanja tarifa roaminga, prvo između zemalja u regionu, a potom i sa zemljama članicama EU.

Portaporlka komesarke Gabriel, Nathalie Vandystadt je novinarima saopštila da se na prvom sastanku od kompanija u regionu zatražilo “da istraže moguće opcije kako bi se smanjili troškovi rominga između zemalja Zapadnog Balkana”.

“Kompanije su se složile da u narednim nedeljama podele neke od svojih predloga Komisiji”, naglasila je Vandystadt.

Ovaj susret je u skladu sa prioritetima bugarskog predsedavanja EU koje će posebnu pažnju posvetiti povezivanju na Zapadnom Balkanu. Na samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati 17. i 18. maja u Sofiji, najviše će se razgovarati o povezivanju.

Najavljena je mogućnost da komesarka Gabriel na tom sastanku izađe sa preliminarnim planom o koracima koje treba preduzeti, a koji bi vodili ka potpunom ukidanju tarifa za roaming između regiona i EU.

Ukidanje naplate za roaming unutar EU, koje je stupilo na snagu u junu prošle godine, smatra se jednim od najvećih uspeha Evropske unije u prethodnim godinama. Proces koji je vodio od smanjenja pa do potpunog ukidanja tarifa unutar EU je trajao više od deset godina.

XS
SM
MD
LG