Dostupni linkovi

Rusija i Turska kritikuju SAD zbog pomoći sirijskim Kurdima


Rusija i Turska su kritikovali SAD zbog pomaganja kurdskoj miliciji u Siriji da formira pogranične snage sa 30 hiljada pripadnika.

“SAD su sada priznale da stvaraju terorističku armiju duž granice sa našom zemljom. Sada smo prinuđeni da uništimo ovu terorističku amriju pre nego što je i rođena”, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Vašington se "igra vatrom" formiranjem sirijskih pograničnih snaga sastavljenim od kurdskih militanata, dodao je zamenik premijera Turske Bekir Bozdag.

Vlada u Damasku je nazvala stvaranje ove jedinice “ogoljenim napadom na suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Sirije kao i drastično kršenje međunarodnog prava”.

Rusija, koja je pružila odsudnu podršku predsedniku Sirije Bašaru el Asadu, upozorila je da to može voditi “cepanju velikog dela teritorije duž granice sa Turskom i Irakom”.

“Ovo je veoma ozbiljno pitanje i postoji zabrinutost da je korak prema podeli Sirije već preduzet”, kazao je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Iz Koalicije predvođene vojskom SAD saopšteno je u nedelju da koalicija sa saveznicima naoružane sirijske opozicije planira da formira novu pograničnu jedinicu od 30.000 vojnika u “narednih nekoliko godina”.

One će biti razmeštene u zoni koju kontroliše Sirijske demokratske snage (SDF) – koalicija arapskih i kurdskih milicija kojima dominira kurdska YPG milicija, koju Ankara tretira kao terorističku grupu.

Međunarodna koalicija je saopštila da se 230 lica trenutno obučava, te da su polovina njih veterani SDF.

Uz podršku američkih vazdušnih udara, savetnika i oružja, SDF je potisnuo “Islamsku državu” iz delova severne i istočne Sirije.

Njeni pripadnici kontrolišu teritoriju koja se graniči sa Turskom na severu, Irakom na istoku i sirijskim vladinim snagama na zapadu.

XS
SM
MD
LG