Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erjavec: Hrvatska ne ispunjava uslove za članstvo u OECD-u


Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ocenio je da Hrvatska trenutno ne zadovoljava uslove za članstvo u Organizaciji za privredni razvoj i saradnju (OECD), te demantovao da je Evropska komisija zatražila od Mađarske i Slovenije da zaustave blokadu članstva Hrvatske u OECD-u.

"Mislim da je reč o medijskom spinu koji sprovodi Hrvatska. Nismo zvanično dobili nikakav zahtev da ne blokiramo Hrvatsku u pristupanju OECD-u, iako je istina da u EU vredi načelo solidarnosti, kada neka članica želi da pristupi nekoj međunarodnoj organizaciji, da ostale članice to podrže", rekao je Erjavec za slovenačke medije.

On kaže da se ovde radi o posebnom slučaju jer su neki od uslova za članstvo u OECD-u i vladavina prava i poštivanje međunarodnih sporazuma, što je posebno važno za privrednu saradnju, investicije i bezbednost poslovanja.

"Prema informacijama koje imamo, Hrvatska je loše pripremljena i u ovom trenutku ne ispunjava sve potrebne uslove", naglasio je Erjavec.

Hrvatska ne namerava da ispoštuje odluku međunarodnog Arbitražnog suda da Slovenije dobije koridor do međunarodnih voda preko hrvatskih teritorijalnih voda i većinu Piranskog zaliva. Slovenija očekuje da će Hrvatska učestvovati u primeni odluke.

XS
SM
MD
LG