Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grabar-Kitarović: Hrvatska pruža Srbiji ruku mira i saradnje


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Iloku da Hrvatska pruža ruku mira i saradnje Srbiji i izrazila nadu da u toj zemlji ima iskrenog sagovornika.

Grabar-Kitarović je na prijemu koji je u Iloku organizovala povodom 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske rekla da je "Hrvatska bila i biće faktor mira i saradnje sa svima koji to žele".

"Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom mi i danas našim susedima pružamo ruku mira i saradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sagovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za saradnji u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je govoru povodom mirne reintegracije rekla da "hrvatski narod nije želeo rat niti žrtve, te da je zato tadašnje državno rukovodstvo prihvatilo plan mirne reintergracije kao zalog pomirenja i zajedničkog života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom".

Hrvatska predsednica je rekla da podržava evroatlanske integracije svih država jugoistočne Evrope i da želi unapređenje međususedskih odnosa.

Ona je dodala da su neki od tih odnosa i dalje "opterećeni sećanjima i traumama rata koje treba zalečiti iskrenom saradnjom i otvorenim dijalogom".

XS
SM
MD
LG