Dostupni linkovi

Plenković: Reintegracija istočne Hrvatske, temelj za pomirenje


Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je danas povodom 20. godišnjice mirne reintegracije Podunavlja u ustavnopravni poredak Hrvatske da je reč o jednoj od najuspešnijih mirovnih operacija u istoriji UN, kojom je zaokružena teritorijalna celovitost zemlje.

U poruci građanima hrvatski premijer je rekao da su mirnom reintegracijom stvoreni temelji za proces pomirenja, suživota i integracije i poručio da je njegova Vlada okrenuta budućnosti, saopštila je Vlada Hrvatske.

"Hrvatska je u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve, posebno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, te izgrađuje moderno i uključivo demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrednosti zapadnih demokratija", napisao je Plenković.

On je rekao da je Vlada "ohrabrena pozitivnim ekonomskim trendovima i rezultatima" i okrenuta budućnosti, pa nastavlja da sprovodi strukturne reforme radi poboljšanja standarda građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske.

Premijer je istovremeno uputio poruku i povodom 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske.

"Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja i veštini hrvatske diplomatije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu uprkos agresiji Miloševićevog režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima", napisao je Plenković.

On je rekao da je 15. januara 1992. godine Hrvatskoj, kao suverenoj zemlji, priznato mesto među slobodnim nacijama i ocenio da je zajedničko priznanje država tadašnje Evropske zajednice bilo prekretnica koja je ubrzala uspostavu diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja širom sveta.

Povodom 26. ogodišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema danas su kod spomen-obeležja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru položeni venci.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istakao je veliki značaj te dve godišnjice i ocenio da je za međunarodno priznanje Hrvatske plaćena visoka cena, posebno u Vukovaru, prenela je agencija Hina.

"Mirnom reintegracijom teritorija istočne Hrvatske je vraćena matičnoj državi bez dodatnih žrtava, ali povratak teritorije nije značio kraj, već početak jednog procesa u kojem Vukovar i druga reintegrirana područja tek treba da dostignu ostatak Hrvatske", rekao je Penava.

XS
SM
MD
LG