Dostupni linkovi

Nimic: Nemam novi predlog za ime Makedonije


Posrednik UN Metju Nimic
Posrednik UN Metju Nimic

Posrednik UN u pregovorima Makedonije i Grčke u sporu oko imena Metju Nimic rekao je da nema novi predlog za ime Makedonije i da će na sastanku u Njujorku izaći s predlogom ideja o kojima se već diskutovalo u prošlosti.

On je u intervjuu za grčku državnu televiziju ERT rekao da postoji "pozitivan zamajac u Skoplju", navodeći da je nova makedonska vlada zainteresovan da reši to pitanje koje optetećuje odnose dve susedne zemlje dve i po decenije.

"Mislim da i grčka vlada isto tako prepoznaje da je ovo dobar period i dobar korak za grčku spoljnu poltiku u regionu, da naiđe rešenje da dugodišnje pitanje", rekao je Nimic.

On je rekao da zbog tih razloga postoji pozitivan zamajac u dve zemlje, dodajući da misli da su građani dve zemlje možda spremni da čuju određena rešenja koja su od njihovog zajedničkog nacionalnog interesa, prenosi makedonska agencija MIA.

Istovremno s pregovorima, koje se vode uz posredovanje UN čija je nova runda zakazana za 17. januar, šefovi diplomastija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, prošle sedmice dogovorili su formiranje radnih grupe koje koje će direktno pregovarati o mogućim rešenjima.

Dimitrov je rekao da će on i Kocijas predvoditi radne grupe i da očekuje da se prvi sastanak radnih grupa realizuje narednog meseca.

Pojedini grčki mediji su najavili i da bi premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, mogli da se sastanu na predstojećem Samtu u Davosu.

Ruski ministar spoljnih posloa Sergej Lavrov ocenio je da je intenziviranje pregovora oko imena Makoedonije povezano sa željom SAD da tu državu uvedu u NATO.

Na pitanje da li će Rusija prihvatiti eventualno novo ime za Makedoniju, koju je priznala pod ustavni imenom, Lavrov je rekao da će Moskva prihvatiti svaki dogovor Atine i Skoplja.

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Makedonije, koje je isto kao ime severne grčke oblasti, godinama blokira evropske integracije Makedonije i njen ulazak u NATO.

XS
SM
MD
LG