Dostupni linkovi

Izrael osudio Abasov govor protiv Trampa


Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je danas ocenio da je palestinski predsednik Mahmud Abas "izgubio razum" jer je sinoć oštro kiritikovao predsednika SAD Donalda Trampa.

Liberman smatra da je Abas odustao od pregovora i odlučio se za sukob i sa Izraelom i sa SAD, prenosi AP.

Palestinski lider je na sastanku Cetralnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramali, na Zapadnoj obali, kritikovao Trampovu politiku, a posebno njegovo proglašenje Jerusalima za glavni grad Izraela i Trampovu pretnju ukidanjem finansijske pomoći Palestincima jer oni, po američkom predsedniku, neće da pregovaraju o miru sa Izraelom.

"Od kada mi odbijamo pregovore? Sramota!", odgovorio je sinoć Abas.

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet, lider nacionalistčke partije Jevrejski dom koja podržava jevrejsku kolonizaciju okupiranih palestinskih teritorija, rekao je da je Abasov govor bio "poslednja labudova pesma", da je Abas "na kraju svog puta, na kraju svoje vladavine i na kraju svog života".

Tramp je izazvao gnev Palestinaca i muslimana širom sveta kada je početkom decembra saopštio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad.

Tramp je time odustao od trajnog stava SAD da bi pregovorima trebalo utvrditi status Jerusalima, čiji je istočni deo Izrael okupirao u ratu 1967. godine i potom anektirao.

Abas (82) je ocenio da je Tramp uništio posredniči kredibilitet SAD jer je otvoreno stao na stranu Izraela.

XS
SM
MD
LG