Dostupni linkovi

Medijska udruženja Srbije odbila poziv ministarstva


Predstavnici medija u Srbiji
Predstavnici medija u Srbiji

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja Srbije odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja, odakle je izašao oktobra prošle godine.

Kako je objašnjeno, razlozi zbog kojih su doneli odluku da napuste grupu i dalje su na snazi, a u "međuvremenu su se pojavili i neki novi".

"Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca", navodi se u saopštenju Koalicije, te se dodaje da se stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju.

Ističe se i da se poziv Ministarstva ne može smatrati iskrenim i dobronamernim pošto je, prema rečima ministra Vladana Vukosavljević, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno.

Precizira se i posebno obeshrabruje nedavni javni nastup državnog sekretara u Ministarstvu kulture Aleksandra Gajovića na televiziji N1 jer je on pokazao ne samo "bahatost i osionost, ponižavajući novinarska i medijska udruženja, već i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i medijskih procesa".

Iz radne grupe za izradu nove medijske strategije u oktobru je izašao predstavnik Asocijacije medija, a potom Udruženja novinara Srbije i predstavnik Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je odlučila da napusti radnu grupu smatrajući da je proces izrade Medijske strategije u potpunosti obesmišljen i da je potrebno formiranje nove radne grupe sastavljene od osoba od profesionalnog i moralnog integriteta.

Koaliciju novinarskih medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društva novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

XS
SM
MD
LG