Dostupni linkovi

Skupštinski odbor: Sporazum o demarkaciji poslati na razmatranje


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Skupštinski odbor za spoljna pitanja, dijasporu i strateške investicije preporučio je predsedništvu Skupštine Kosova da Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom i Crnom Gorom pošalje Skupštini na razmatranje.

Predsedavajuća komisije Vjosa Osmani rekla je da se Sporazum šalje predsedništvu, ali bez preporuke odbora za ili protiv glasanja ovog sporazuma.

"Najbolje rešenje je da se predsedništvu Kosova preporuči da se o Sporazumu razmatra na sednici Skupštine", rekla je ona.

Tokom sastanka odbora, pojedini poslanici su zatražili da se Skupštini Kosova preporuči da se ne glasa o Sporazumu o demarkaciji.

Poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da ovaj sporazum ne treba da se ratifikuje, jer je nova Državna komisija o obeležavanju granice ustanovila da je tokom postizanja Sporazuma o demarkaciji bilo kršenja i prevazilaženja ovlašćenja, kao i da postoji sumnja da je bivša komisija falsifikovala dokumente.

Sada je na predsedništvu Skupštine Kosova da odluči o razmatranju ovog sporazuma.

Ratifikacija Sporazuma o demarkaciji je jedan od uslova Evropske komisije, pored borbe protiv korupcije, za liberalizaciju viza.

Jedan broj poslanika, uključujući i poslanike vladajuće Alijanse za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja, protivi se Sporazumu, navodeći da njime Kosovo gubi 8.000 hektara.

XS
SM
MD
LG