Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moguć epski 'sudar' Macrona i Merkel s Trumpom u Davosu


Emmanuel Macron, Donald Trump i Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra mogućnost da se pridruži francuskom predsjedniku Emmanuel Macronu (Emanuel Makron) koji je već najavio učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javlja agencija Reuters.

To bi, kako ocjenjuje agencija, mogao biti epski sudar različitih pogleda na svijet, obzirom da je učešće na Forumu već najavio američki predsjednik Donald Trump (Tramp).

Merkel je u važnim pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora i očekivalo se da će preskočiti ovogodišnji susret u švicarskom skijalištu.

Ali, nakon što je preliminarni dogovor postignut, zvaničnici ističu da bi možda Merkel mogla doći na Forum gdje će posljednjeg dana govoriti upravo Trump. Na taj način bi njemačka premijerka najavila veliki povratan na svjetsku scenu nakon nekoliko mjeseci izbivanja zbog problema s formiranjem vlasti nakon izbora.

Također, francuski lider Macron će govoriti dva dana prije Trumpa, a ukoliko dođe i Merkel, to bi mogla biti prilika da evropski čelnici potvrde predanost reformi EU i zajednički se suprotstave Trumpovim pogledima na globalna dešavanja.

Svjetski ekonomski forum u Davosu, 48. po redu, bit će održan od 23. do 26. januara.

XS
SM
MD
LG