Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar o neprovođenju arbitraže: Ljubljana bi mogla tužiti Zagreb


Savudrijska vala

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da bi Slovenija mogla tužiti Hrvatsku ukoliko ne pristane na provođenje arbitražne presude o granici.

On kaže da će Slovenija prvo Europskoj komisiji dostaviti materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali, a onda ako Komisija ne bude reagirala, nakon tri mjeseca protiv Hrvatske podići i tužbu pred sudom EU u Luksemburgu.

Kada je riječ o mogućem posredovanju Europske komisije u arbitražnom sporu, Cerar očekuje da bi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker (Žan-Klod Junker) ili prvi potpredsjednik Frans Timmermans (Timermans) mogli hrvatskoj strani ponuditi "neke konkretne mogućnosti koje bi vodile u provođenje", pišu hrvatski mediji.

Slovenski diplomatski izvori su prilikom ovotjednog posjeta Bruxellesu predsjednika Slovenije Boruta Pahora najavljivali da će Juncker u Europsku komisiju pozvati na sastanak Cerara i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, na kojem bi Komisija, kao posrednik, djelovala ka rješavanju spora.

XS
SM
MD
LG