Dostupni linkovi

Prag: Incident na biralištu kada je glasao Zeman


Prag, incident
Prag, incident

Novi češki premijer Andrej Babiš osudio je napad Ukrajinke iz grupe Femen koja je danas iskočila pred predsednika Miloša Zemana na biralištu s napisom "Zeman Putinova drolja" i označio ga za neumesan čin pošto, kako je kazao, Češka nije Rusija i Česi slobodno glasaju na izborima.

Anželina Dijašova, 28-godišnja aktivistkinja grupe Femen sačekala je danas sakrivena među novinarima da predsednik Zeman dodje na biralište u Pragu i kada je prišao komisiji da se ligitimiše, hitro se provukla, skinula košulju i uzdignutih ruku umalo oborivši Zemana pokazala na golim grudima poruku "Zeman Putinova drolja", istovremeno je uzvikujući.

Zemanovo obezbedjenje odmah je reagovalo, predsednika i prvu damu izveli su s birališta, dok su ženu koja je napala predsednika golim grudima oborili na zemlju a zatim je uvili u ćebe i priveli u policiju, javila je dopsinica Bete iz Češke.

"Izgred će rešavati praška policija. Moraćemo da proverimo da li je to prestup ili krivično delo", kazao je portparol policije Tomaš Hulan.

Zeman se posle nekoliko minuta vratio na biralište, glasao u prvom krugu izbora za predsednika Češke i poručio da mu je čast što ga je napala aktivistkinja Femena zato što je to grupa koja je nedavno napala i papu Franju.

Femen je preuzeo odgovornost za današnji izgred u Pragu i na svom sajtu poručio Česima da "glasom za večito pijanog Zemana daju glas njegovom makrou iz Kremlja, Vladimiru Putinu".

Česi 12. i 13. januara biraju predsjednika države.

XS
SM
MD
LG