Dostupni linkovi

Madrid: Puigdemont ne može iz inostranstva upravljati Katalonijom


Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

Španske vlasti su odbacile mogućnost da bivši lider Katalonije Carles Puigdemont (Karles Pućdemon) upravlja autonomnim regionom iz Brisela, prenijeli su španski mediji.

Iz Madrida je saopšteno da će vlasti sudski osporiti bilo kakav pokušaj Puigdemonta da Katalonijom upravlja dok se nalazi u drugoj državi.

Katalonski separatisti su se u srijedu, 10. januara, saglasili da pokušaju da ponovo izaberu Puigdemonta na poziciju regionalnog lidera i da tako pokrenu scenario u kojem bi bivši lider u bjekstvu pokrajinom upravljao uz pomoć video-prenosa iz Belgije.

Portparol španske Vlade Ines Mendez de Vigo je izjavio da su parlamentarna pravila jasna i da "ne postoji mogućnost parlamentarnog prisustva ukoliko se ne radi o osobi".

"Takve težnje su zablude. To je potpuno nerealno i protiv zakona i zdravog razuma", rekao je De Vigo tokom konferencije za novinare.

Puigdemont je bio na čelu prošlogodišnjeg pokušaja da se Katalonija otcijepi od Španije, koji se završio tako što su vlasti u Madridu smijenile njegovu administraciju i preuzele direktnu kontrolu nad regionom.

Bivši katalonski lider je nedugo zatim napustio Španiju i otputovao u Brisel.

XS
SM
MD
LG