Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Juncker: Osigurati evropsku perspektivu za Zapadni Balkan


Jean-Claude Juncker i Bojko Borissov u Sofiji

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je upozorio na opasnost da bez jasne evropske perspektive, može doći do ozbiljnog zaoštravanja prilika na Zapadnom Balkanu. Stoga je, prema njemu, “ekstremno važno” da Evropska unija obezbedi jasnu evropsku perspektivu za zemlje Zapadnog Balkana.

“Drugim rečima, postoji opasnost da u ovom veoma komplikovanom regionu Evrope, mi možemo videti događaje koje bi vratili stvari u rane 90-te godine prethodnog veka. Svakako mi ne želimo da se to ponovi”, poručio je Jean Cluade Juncker, u Sofiji na zajedničkoj konferenciji za štampu sa bugarskim premijerom Bojom Borisovim.

Presednik Evropske komisije boravi u bugarskoj prestonici kako bi učestvovao na ceremoniji preuzimanja predsedništva Bugarske Evropskom unijom. Bugarska je već potvrdila da je Zapadni Balkan među najavžnijim prioritetima šestomesečnog predsedavanja. S tim u vezi, već je potvrđeno da će se, 17-og maja u Sofiji, održati samit između Evropske unije i Zapadnog Balkana, prvi ove vrste nakon 15 godina. Poslednji put je ovakav sastanak održan u junu 2003 godine u Solunu kada su zvanično otvorena vrata Evropske Unije i za zapadnobalkanske zemlje.

Najvažnije poruke oko Balkana kako sa najavljenog samita tako i u toku celog prvog polugođa 2018. dok je Bugarska na čelu EU, odnose se pre svega na povezivanju Zaapdnog Balkana, kako među zemljama unutar regiona tako a povezivanju Zapadnog Balkana u celini, sa teritorijom EU.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja prvi put u istoriji predsedava Evropskom unijom, je naglasio da je približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU ”jasna tema” za EU. On je podvukao da je od ”ključne važnosti” poboljšanje povezanosti na Zapadnom Balkanu.

”Ako im damo perspektivu, a najbezbednija perspektiva za EU je izgradnja infrastrukture na Balkanu- železnica, autoputeva, mostova , evropskih koridora 4, 8 i 10 što će sve osigurati povezanost, mislim da će to dovesti do veće kompeticije, više investicja, turizma i bolje kohezije među kulturama i građanima”, poručio je Borisov.

Presednik Evropske komisije koji je prilikom preuzimanja dužnosti, 2014 godine naglasio kako u toku mandata ove komisije neće biti novih članica EU, sada najavljuje da će naredna komisijabiti dosta zauzeta pitanjem proširenja.

”Na mandatu sledeće Komisije od novembra 2019. do novembra 2024. biće da poguraju zemlje članice i javno mnjenje u tom pravcu”, poručio je Juncker.

Juncker je najavio da će on tokom posete regionu, planirane za kraj januara, lično razmotriti očekivanja različitih igrača na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG