Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rudari u Zenici privremeno prekinuli štrajk glađu


Zenički rudari

Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica koji su dobili sredstva za uvezivanje staža od Vlade Federacije BiH (FBiH) su privremeno prekinuli štrajk glađu do 22. januara, tek nakon što je Uprava rudnika u petak uveče obećala rješavanje problema penzionisanja i za preostalih 118 rudara.

Iako je Vlada FBiH danas odobrila sredstva za uplatu svih doprinosa za 44 rudara, koji su stupili u štrajk, oni su bili spremni da ga nastave u znak solidarnosti prema kolegama čiji je problem trebalo da riješi Uprava rudnika.

"Nakon što je Vlada FBiH za 44 penzionera dala uvjerenje o uplati doprinosa naredne sedmice, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara naredne sedmice", rekao je za Klix predsjednik Sindikata rudara RMU Nijaz Vardo.

On je dodao da ne zna koje će mjere rudari preduzeti ukoliko do 22. januara ne budu ispunjena obećanja i realizovane aktivnosti koje su danas najavljene.

Zenički rudari u štrajk glađu stupili su od četvrtka, a Vlada FBiH na telefonskoj sjednici obezbijedila je više od 2,5 miliona maraka za doprinose 44 rudara u RMU Zenica.

XS
SM
MD
LG