Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije na Trumpov uvredljiv govor


Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump negirao je danas da je koristio uvredljive izraze za afričke i latinoameričke zemlje.

Vlada Haitija priopćila je da uvredljiva Trumpova izjava odražava "rasističke" stavove. Ova karipska zemlja je navela da je "duboko šokirana" Trumpovom izjavom u kojoj je za Haiti, Salvador i afričke zemlje rekao da su "sranja od zemalja".

Iz Vlade Haitija je navedeno da takve "uvredljive izjave koje treba osuditi nikako ne odražavaju mudrost, uzdržanost i razboritost koje mora gajiti svaki visoki politički autoritet".

I Ujedinjeni narodi (UN) oštro su osudili i nazvali "rasističkom" izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Glasnogovornik Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville je rekao da mu je "žao", ali da za takav govor ne postoji druga riječ nego "rasistički".

Demokratski kongresmen Steny Hoyer iz Marylanda kazao je da je Trumpova izjava "sramotna i rasistička".

Predstavnica republikanaca Mia Love iz Utaha, kćerka imigranata sa Haitija, rekla je kako je primjedba predsjednika "neprihvatljiva kao lidera naše zemlje", te ga je pozvala da se zbog toga ispriča.

Donald Trump je u četvrtak navečer na sastanku s kongresmenima o imigraciji, prema navodima Washington Posta, pitao zašto migranti u Sjedinjene Države dolaze iz "sranja od zemalja" kao što su Haiti, Salvador, a ne iz zemalja kao što je Norveška.

XS
SM
MD
LG