Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kalifornija: Nastavlja se potraga, 17 poginulih u bujici blata


Spasioci nastavljaju potragu za nestalima u bujici blata u Kaliforniji u kojima je poginulo 17 ljudi.

Oko 500 spasilaca sa psima, vojnim helikopterima i najmodernijom opremom su na terenu. U sredu su psi pomogli da se spase 10 lica, javlja Rojters.

Vlasti su saopštile da su poplavama koje su pogodile Montesito i okolne oblasti okruga Santa Barbara uništeni domovi stotinak porodica, a da je oštećeno još 300 stambenih objekata.

Bujice blata pokrenute su u utorak uveče poplavama u strmim planinama Santa Inez koje su ogoljene nedavnim požarima, najvećim u istoriji ove regije. Delovi planine koji su izgoreli su posebno podobni za destruktivne odrone zato što izgorela zemlja ne apsorbuje dobro vodu i zemlja se lako pokreće gde nema žbunja.

Većina zona pogodjena odronima razorena je u decembru požarom "Tomas" koji je zahvatio najveću teritoriju u istoriji Kalifornije.

“Prethodno nam je izgoreo ranč u požaru a sada nas je zadesila poplava, tako da je poslednjih mesec dana prilično loše”, kazao je stanovnik ove regije Čarls Stups (Charles Stoops), stojeći ispred svoje kuće koja je okružena blatom dubine jedan metar, prenosi britanska agencija.

XS
SM
MD
LG