Dostupni linkovi

Izraelska vojska ubila dvojicu Palestinaca


Izraelska vojska je ubila dvojicu mladih Palestinaca u obračunima koji su se dogodili u Pojasu Gaze u blizini izraelske granice i na Zapadnoj obali, saopštili su palestinski medicinski izvori.

Jedan od ranjenih Palestinaca je izjavio da je u blizini ograde na granici između Gaze i Izraela ubijen šesnaestogodišnjak, dok su još dvojica Palestinaca ranjena kada su izraelski vojnici otvorili vatru nakon što su ih Palestinci gađali kamenjem, prenosi Rojters.

Portparol izraelske vojske je izjavio da su na dve lokacije u blizini granice sa Gazom počeli neredi, u kojima je učestvovalo oko 50 Palestinaca.

“Ispaljeni su upozoravajući hici, ali kada su nemiri nastavljeni, pucano je u tri glavna podstrekača koji su predstavljali po vojnike i bezbednosnu ogradu”, kazala je portparolka izraelske vojske.

Iz palestinskog Ministarstva za zdravstvo saopšteno je da je drugi Palestinac (16) ubijen tokom nereda u selu Burin u blizini Nablusa, grada na Zapadnoj obali.

Portparolka izraelske armije je izjavila da su vojnici tragali za osumnjičenim za ubistvo jevrejskog naseljenika početkom ove sedmice. Vojnici su bili zasuti “baražom kamenja” nakon čega su pucali na glavnom podstrekača.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca su pojačane nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao 6. decembra Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je izazvalo proteste Palestinaca.

Militanti u Gazi su ispalili od tada 18 raketa na Izrael i dva pripadnika Hamasa su ubijeni u odmazdi izraelske avijacije. Izraelska armija je ubila 14 palestinskih demonstranata u sukobima na granici.

Sedamnaest Palestinaca i jedan Izraelac su ubijeni od 6. decembra.

XS
SM
MD
LG