Dostupni linkovi

Crnadak: Posjeta Bibilova nanijela štetu RS-u


Pres-konferencija Igora Crnatka u Banjaluci
Pres-konferencija Igora Crnatka u Banjaluci

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine nije učestvovalo u dovođenju delegacije samoproglašene republike Južne Osetije (koju je predvodio lider Anatolij Bibilov) na proslavu Dana Republike Srpske (RS) 9. januara, rekao je novinarima u Banjaluci ministar Igor Crnadak.

Kako je kazao, Gruzija jeste uputila protestnu notu i poslat im je odgovor sa pojašnjenjem o čemu se radi, te je izrazio nadu da taj događaj neće utjecati na odnose dvije zemlje.

Crnadak je istakao da je jedina poslijedica ovdje derogiranje ugleda Republike Srpske u međunarodnim odnosima.

"U istu ravan stavljena je Republika Srpska koju podržavaju i koju su priznale i nju i njene institucije sve zemlje Ujedinjenih nacija sa jednom regijom sumnjivog međunarodnog značaja i položaja veličine otprilike Prnjavora i to nije nešto što treba Republici Srpskoj", kazao je Crnadak.

"Zašto nismo imali predsjednika Bavarske, Lombardije, Katalonije, snažnijih regija u snažnijim zemljama nego ovo što smo imali. Ovo je nanijelo štetu Republici Srpskoj", rekao je bosanskohercegovački šef diplomatije.

Ministar Crnadak je prokomentarisao pisanje pojedinih medija da bi Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), koji završava mandat na položaju zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za centralnu i južnu Evropu, mogao biti novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini ili Makedoniji, a sa kojim otvoreno neslaganje iskazuje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"U potpunosti dijelim stav koji je iznio predsjednik Srbije Vučić (Aleksandar). Radi se o diplomati, profesionalcu, koji govori u ime Stejt dipartmenta. On predstavlja Vašington i poštujem ga. Pored toga, on podržava Dejton (Dejtonski mirovni sporazum), poštuje Republiku Srpsku i ne vidim razlog zašto ne bio dobrodošao u Banjaluku ili bilo gdje. Nije interes naroda i institucija RS-a da ulazimo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om zbog nezadovoljstva jednog čovjeka", naveo je Crnadak.

Crnadak je govorio i o posjeti Mađarskoj, gdje je sa tamošnjim ministrom spoljnih poslova Piterom Sijartom razgovarao o bilateralnoj saradnji u 2018. godini.

"Važna stvar je, naravno, nastavak podrške Mađarske i Višegradske četvorke Bosni i Hercegovini na evropskom putu, nakon što vratimo upitnik u Brisel. Gospodin Sijart je potvrdio dolazak u Banjaluku 23. februara, kada će biti održana ministarska regionalna konferencija o evropskim integracijama", kazao je Igor Crnadak.

XS
SM
MD
LG